Följ med in i Psykbunkern –
Kents legendariska studio

Kent tröttnade på att hoppa runt. Då sprang Stefan Boman på en tio gånger för stor, oinredd lokal. De slog till.

Så här berättar producenten om lyxiga, mytomspunna Park Studio – mer känd som Psykbunkern.

Stefan Boman hade producerat några låtar till Kent och jobbade på Polar­studion när när bandet tröttnade på att hyra in sig tillfälligt och dyrt i olika studior. Boman och Sami Sirviö började leta efter en liten produktionsstudio. Jakten gick dåligt – tills Boman besökte en firma som sålde vintageljud i Älvsjö.

FAKTA
wec360°
wec360° har dokumenterat den legendariska studion som kallas Psykbunkern i en 3D- och VR-produktion. Med hjälp av 3D-teknik för att få en egen uppfattning om den speciella miljö som har bidragit till Kents framgångar.

Utvecklingsföretaget wec360° gör produktionen, med en egenutvecklad teknik. Kent har haft en mycket speciell betydelse för bolaget:

– När vi lanserade vår egna kameraplattform 2009 frågade vi killarna i Kent om vi inte kunde samarbeta under deras stundande turné. Så blev det, och vi gjorde en riktigt häftig interaktiv 3D-upplevelse, som vi fick mycket uppmärksamhet för – både i Sverige och internationellt. Det blev det riktiga startskottet för ett företag som idag omsätter omkring 25 miljoner och är ledande i 3D-branschen. Så vi har mycket att tacka dem för. Det säger Mattias von Corswant, som grundat wec360° och är en av männen bakom den avancerade 360-graderstekniken.

Lokalen hade varit en bra musik­studio, byggd 1977, men blivit något av en lagerlokal med gamla mixerbord i. Tidigare ­hade artister som Ulf Lundell, ­Reeperbahn, Stina Nordenstam, Lisa Ekdahl och Louise Hoffsten spelat in där.

Stefan Boman fick veta att lokalen snart skulle bli ledig.

– Studion var cirka tio gånger större än det jag och Sami letade efter. Men tanken på att ta över den var lockande, så vi tog ett möte med resten av kentarna och ­lyckades sälja in idén om att vi skulle äga studion tillsammans.

Kents första riktiga projekt i Park ­Studio blev albumet ”Du & jag döden”.

Det blev naturligt att Stefan Boman producerade skivan ihop med bandet i den nya studion.

Varifrån kom smeknamnet Psyk­bunkern?
– ”Du & jag döden”-skivan gjordes i sin helhet i studion. Från låtidéer, skrivande och rep till inspelning och mix. Skivan tog cirka nio månader att göra och vissa dagar var processen så klart påfrestande.

– Det sattes upp mängder av lappar och urklipp från tidningar runt om i studion. Någon tejpade ordet ”Psykbunkern” ovanför dörren till stora inspelningsrummet och smeknamnet blev myntat. Den lappen sitter fortfarande kvar, berättar Stefan Boman.

Klicka på siffrorna för mer information.

Vilka är Psykbunkerns fördelar?
– Framför allt gillar jag hur det låter i studion. Varmt och köttigt ljud med bra fokus. Och vi har byggt om studion för att den ska vara bekväm att tillbringa lång tid i. Vi byggde ett nytt stort kök och ett bio- och mysrum för att se film, spela tv-spel och koppla av i. Vi har många parkeringsplatser och egen lastingång. Vi trivs så otroligt bra här!

Hur bekväm är den?
– Fem plus?

Vilken är din favoritpryl i Psykbunkern?
– Just nu måste jag nog säga att det är en Fairchild-kompressor som vi nyligen skaffat. Det är lite av en holy grail-apparat, som nästan låter bra på vad som helst. Vi har även ett specialbyggt fjäderreverb, som är helt rördrivet. Magiskt 60-talssound!

Vad har studion gjort för Kents musik?
– Kanske har den gett mer tid för eftertanke kring låtar och album, i och med att vi har kunnat ta mer tid på oss i studion. Är man i en studio som kostar 20 000 per dag kan det bli ett stress­moment där man känner att man måste gå vidare oavsett om det känns helt hundra eller inte.

Vilka har spelat in i studion sedan ni tog över?
– Vi har haft Lisa Miskovsky, The ­Hives, Amanda Jenssen, Wilmer X, ­Little Jinder, Salem Al Fakir, Bullet och Camera Obscura … för att nämna några.

När Kent lägger av kommer Stefan Boman, Sami Sirviö och ytterligare en person att fortsätta driva studion. De har även planer på ett eget skivbolag där de kan ge ut de bästa akterna som ändå hör av sig till studion och ber om hjälp med inspelning och skivkontrakt.

– Vi är på ett ganska tidigt stadium. Vi tänker att det vore spännande och inspirerande att kunna hjälpa till när vi stöter på något som är väldigt bra, eftersom vi har alla grejer här.


 

FRÅN SKOGARNA TILL MANHATTAN

Förutom att äga sin egen studio har Kent på senare år valt att gå i sina idolers fotspår när de valt inspelningsplatser.

Vi listar samtliga Kent-album ur ett studioperspektiv.

SILENCE-STUDION (Koppom)

”Kent” (1995)

Producent: Nille Perned.

En av landets mest legendariska studior, startad 1979 av folket som drev det klassiska progg­skivbolaget Silence.

Studion ligger ute i skogen i värmländska ­Koppom och rymmer sovplatser så att banden som spelar in kan koncentrera sig på musiken ­dygnet runt. En t-baneskylt har placerats i träd­gården utanför för att mildra stockholmska ­musikers värsta lappsjuka.

I Silence-studion har alla från Eldkvarn och ­Ebba Grön till Robban Broberg och Sophie Zelmani spelat in.

Kent spelade in sitt debutalbum här med Nille Perned som producent. Älgjakt pågick så ingen fick gå utanför dörren utan orange väst. Därför höll sig bandet mest inne och såg på skräckfilmer och sköt på varandra med ärtpistoler mellan inspelningssessionerna.

MUSIC-A-MATIC-STUDION (Göteborg)

”Verkligen” (1996)

Övriga studior: Orinoco Studios, London.

Producent: Nille Perned.

Kent spelade in det mesta av ­albumet i Blue For Two-mannen Henryk Lipps studio Music-a-matic på Tredje Lång­gatan i ­Göteborg. Men det som framför allt präglade ­inspelningen var den deprimerande ­lägenhet i Västra Frölunda som bandet bodde i. ”Det fanns en ”Polanski/Repulsion”-vibb över ­alltihop”, har Jocke Berg sagt.

Bandet dämpade ångesten med alkohol och splatterfilmer på video.

– Lägenheten innehöll några utemöbler och en tv. Inget mer. Hela bostadssituationen påverkade att ”Verkligen” låter som den låter – kall och grå, sa Jocke Berg i Sonic.

Resten av albumet gjordes i Orinoco Studios i London, där bland annat Oasis hade spelat in ­stora delar av ”(What’s the story) Morning glory?” och Enya fått ”Orinoco flow” i hiten med samma namn.

Sami i Galaxy-studion.

GALAXY STUDIOS (Belgien)

”Isola” (1997)

Övriga studior: Ljudhavet ­Studio, Stockholm och Europafilm Studios, Bromma.

Producent: Zed.

”Isola” spelades primärt in i Galaxy-studion ­utanför Antwerpen, i dag mest känd som ljud­studio för filmer. Den låg mitt ute på landet, vid en kohage så det luktade koskit utanför. Kent-medlemmarna har berättat att det som framför allt präglade inspelningarna var Radioheads då nya album ”OK computer” – och tillgången på bra gräs.

Bandet utanför Puk-studion.

PUK STUDIOS (Danmark) – LJUDHAVET (Stockholm)

”Hagnesta Hill” (1999)

Övriga studior: City Recording, Stockholm. Atlantis, Stockholm

Producent: Zed.

Kent satte 1999 grunderna till 25 låtar i Puk-­studion utanför Randers
i Danmark, där även namn som Elton John, George Michael och Judas Priest har spelat in. Sedan ­ägnade de större delen av hösten åt att göra klart albumet i studion Ljudhavet i Stockholm.

MEDLEY STUDIOS (Köpenhamn)

”Vapen & ammunition” (2002)

Övriga studior: DHS Studios, Stockholm.

Producent: Kent, Martin Von Schmalensee och Zed.

Succéalbumet ”Vapen & ammunition” spelades in i Köpenhamns mest välrenommerade studio. I Medley har bland andra Prince, ­Radiohead, The Cardigans, ­Roxette och Mary J. Blige gjort skivor. Kent kom dit för att göra en tillgänglig skiva där alla låtar skulle kunna vara singlar.

PARK STUDIO/PSYKBUNKERN (Stockholm)

”Du & jag döden” (2005)

Producent: Kent med Stefan ­Boman.

Första skivan som spelades in i egna studion Psykbunkern. Ordet klippte de ut ur en artikel i Aftonbladet som ­beskrev den klinik i Sundsvall där ­Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic ­vårdades.

ALLAIRE STUDIOS (Woodstock)

”Tillbaka till samtiden” (2007)

Övriga studior: Park Studio/Psykbunkern, Stockholm.

Producent: Kent, Jon ”Joshua” Schumann.

”Vi spelade in i en nybyggd studio en bit utanför New York. Den var belägen högt uppe på ett berg, ganska isolerad, men hade ett panoramafönster med en alldeles överväldigande utsikt. Det var rent överinspirerande, och jag kände att det här betyder stora frågor, jag kommer att skriva om ­stora jävla frågor den här gången.”

Det är inte Jocke Berg som säger detta utan ­David Bowie, som spelade in sitt album ”Heathen” från 2002 i Allaire Studios utanför hippielegendariska Woodstock. Att studion i det gamla 20-talshuset lockade Bowie-fansen i Kent är kanske inte förvånande. Andra som har spelat in i Allaire är ­Norah Jones, My Morning Jacket, Donald Fagen, The Strokes och Jason Mraz.

HANSA STUDIOS (Berlin)

”Röd” (2009)

Övriga studior: Park Studio/Psykbunkern, Stockholm.

Producent: Kent, Jon ”Joshua” Schumann.

Det var i Hansa Tonstudio som David Bowie gjorde ”Low” och ”’Heroes’”. Det var här som Depeche Mode spelade in ”Construction time again”. U2 födde ”Achtung baby” i den klassiska studion på Köthener Strasse i Berlin. Så att Kent skulle ta chansen att spela in i ”The great hall by the wall”, som studions mest kända rum kallas (det som ­Bowie sjöng ”’Heroes’” i och syns i videon till U2:s ”One”) var förstås givet när de fick chansen. Att det blev deras kanske synthigaste album föddes möjligen ur atmosfären i studion.

PARK STUDIO/PSYKBUNKERN (Stockholm)

”En plats i solen” (2010)

Producent: Kent, Stefan Boman.

Den överraskningssläppta upp­följaren till ”Röd”, släppt bara ett drygt halvår senare, gjordes helt och hållet i den egna studion, producerades av dem själva och blev en ovanligt avslappnad skiva.

STUDIOS LA FABRIQUE (Saint-Rémy-de-Provence)

”Jag är inte rädd för mörkret” (2012)

Övriga studior: Park Studio/Psykbunkern, Stockholm.

Producent: Kent, Stefan Boman.

Belägen på en lantgård från tidigt 1800-tal i södra Frankrike ligger La Fabrique, en studio med ­boendemöjligheter, stora akustiska rum och ett ­gigantiskt bibliotek med 200 000 ­vinylskivor, 30 000 filmer och tusentals böcker. På ­senare år har namn som Nick Cave, Morrissey och Radiohead spelat in skivor här.

CONWAY STUDIOS (Los Angeles)

”Tigerdrottningen” (2014)

Producent: Kent, Daniel Alexander, Stefan Boman.

Conway Recording Studios på Melrose Ave i Hollywood hör till Los Angeles mest populära studior. Det 5 000 kvadratmeter stora komplexet byggdes 1972 och klientlistan på ­senare år är ett slags ”who is who” av popens största stjärnor: Beyoncé, Ariana Grande, The Weeknd, Alicia Keys, Barbra Streisand, The Black Eyed Peas, Britney Spears, Carlos ­Santana, ­Christina Aguilera, Daft Punk, Foo Fighters, Green Day, Guns N’ Roses, Justin Bieber, ­Justin Timber­lake, Katy Perry, Lady Gaga, Mariah Carey, Marilyn Manson, Metallica, Michael Jackson, Pharrell Williams, Phil Collins, Pink, Prince, Red Hot Chili Peppers, Stevie Wonder, U2 och  Whitney Houston är bara några som spelat in här.

Att studion är populär beror bland annat på den väldigt relaxvänliga tropiska trädgården men inte minst på att studion är omgärdad av ­murar som effektivt håller paparazzifotografer ­borta.

ELECTRIC LADY STUDIOS (New York)

”Då som nu för alltid” (2016)

Övriga studior: Hamsterdam Studios, Stockholm.

Producent: Kent.

Electric Lady Studios är en in­spelningsstudio på 52 West Eighth Street i New York. Jimi Hendrix lät 1970 bygga denna superklassiska studio på åttonde gatan i New York men hann bara göra en enda inspelning här innan sin död. Desto fler stjärnor har spelat in i studion sedan dess, som Bob Dylan, John Lennon, Kiss, David Bowie, Arcade ­Fire, The Clash, AC/DC, U2, Gwen Stefani, Daft Punk, D’Angelo, ­Lana Del Rey, Led ­Zeppelin och Rolling Stones.

Givetvis ville Kent passa på att spela in i Electric ­Lady ­innan de lade ned. Kompletterande in­spelningar gjordes i Jocke Bergs studio med det ”The wire”-inspi­rerade namnet Hamsterdam.